Spring til hovedindhold
Bliv inspireret

Se eksempler på, hvad andre har gjort.

Mand på lager
Sæby Fiskeindustri

Succes med danskkursus hos Sæby Fiskeindustri A/S

"𝗩𝗶 𝗳å𝗿 𝗻𝗼𝗴𝗲𝘁 𝘂𝗱 𝗮𝗳 𝗱𝗲𝘁, 𝗳𝗼𝗿𝗱𝗶 𝘃𝗶 𝗷𝗼 𝘀𝗲𝗹𝘃𝗳ø𝗹𝗴𝗲𝗹𝗶𝗴 𝗹ø𝗳𝘁𝗲𝗿 𝘃𝗼𝗿𝗲𝘀 𝗺𝗲𝗱𝗮𝗿𝗯𝗲𝗷𝗱𝗲𝗿𝗲 𝗸𝗼𝗺𝗽𝗲𝘁𝗲𝗻𝗰𝗲𝗺æ𝘀𝘀𝗶𝗴𝘁, 𝗼𝗴 𝗱𝗲𝘁 𝗲𝗿 𝗷𝗼 𝗱é𝗿, 𝗵𝘃𝗼𝗿 𝗱𝗲𝘁 𝗲𝗿 𝘃𝗶𝗴𝘁𝗶𝗴𝘁 𝗳𝗼𝗿 𝗼𝘀, 𝗺𝗲𝗻 𝗶 𝗳𝗼𝗿𝗵𝗼𝗹𝗱 𝘁𝗶𝗹 𝗮𝗿𝗯𝗲𝗷𝗱𝘀𝗺𝗶𝗹𝗷ø𝗲𝘁 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗻𝘁 𝗺𝗲𝗹𝗹𝗲𝗺 𝗺𝗲𝗱𝗮𝗿𝗯𝗲𝗷𝗱𝗲𝗿𝗻𝗲 𝗲𝗿 𝗱𝗲𝘁 𝗹𝗶𝗴𝗲𝘀å 𝘃𝗶𝗴𝘁𝗶𝗴𝘁 [...], 𝗳𝗼𝗿𝗱𝗶 𝘁𝗿𝗶𝘃𝘀𝗲𝗹 𝗱𝗲𝘁 𝗲𝗿 𝘀å 𝘀𝘁𝗼𝗿 𝗲𝗻 𝗱𝗲𝗹 𝗮𝗳 𝗱𝗲𝘁 𝗮𝘁 𝗵𝗮𝘃𝗲 𝗲𝗻 𝗴𝗼𝗱 𝘃𝗶𝗿𝗸𝘀𝗼𝗺𝗵𝗲𝗱.", fortæller HR-ansvarlig Hanne Erlendsson.

Forløbet blev tilrettelagt således, at medarbejderne fik en uge fri fra produktionen, hvor de i stedet modtog danskundervisning. Efterfølgende var interessen for mere undervisning så stor, at der blev oprettet danskundervisning på arbejdspladsen efter arbejdstid, hvor vi hos HF&VUC NORD stiller med en underviser, og hvor medarbejderne frit kan deltage.

For Sæby Fiskeindustri har det været vigtigt at højne danskniveauet hos medarbejderne for blandt andet at sikre, at den interne kommunikation forløber mere glidende og derved gør arbejdsopgaverne lettere for medarbejderne - fx når der skal gives besked til en smed eller elektriker fra teknisk afdeling via telefonen, som du også kan høre Hanne fortælle om i videoen.

Det er dog ikke kun danskniveauet, der er steget, det er trivslen blandt medarbejderne også. De har fået mulighed for at møde hinanden i en anden setting og deres sociale relationer er blevet styrket. Det mærkes på trivslen blandt medarbejderne.

Landal Greenparks i Rønbjerg

Tosprogede medarbejdere lærer dansk i arbejdstiden.

Hos Landal Greenparks i Rønbjerg har de kørt et opkvalificeringsforløb for deres tosprogede medarbejdere, som har kunne lære dansk i arbejdstiden. Det har de gjort, fordi størstedelen af feriestedets gæster er danskere og de har et ønske om, at medarbejderne i højere grad kan kommunikere på dansk med gæsterne.

"𝙅𝙚𝙜 𝙚𝙧 𝙫𝙞𝙧𝙠𝙚𝙡𝙞𝙜 𝙜𝙡𝙖𝙙 𝙛𝙤𝙧 𝙖𝙩 𝙛å 𝙢𝙪𝙡𝙞𝙜𝙝𝙚𝙙𝙚𝙣 𝙛𝙤𝙧 𝙖𝙩 𝙜å 𝙥å 𝙙𝙖𝙣𝙨𝙠𝙠𝙪𝙧𝙨𝙪𝙨 𝙥å 𝙢𝙞𝙣 𝙖𝙧𝙗𝙚𝙟𝙙𝙨𝙥𝙡𝙖𝙙𝙨 𝙤𝙜 𝙇𝙞𝙨𝙚 𝙚𝙧 𝙙𝙚𝙣 𝙗𝙚𝙙𝙨𝙩𝙚 𝙡æ𝙧𝙚𝙧, 𝙟𝙚𝙜 𝙝𝙖𝙧 𝙢ø𝙙𝙩.", fortæller Ausra, der er F&B Shiftleader hos Landal GreenParks Danmark i Rønbjerg Feriecenter.

Sammen med nogle af sine internationale kollegaer deltog hun på kurset "Dansk som andetsprog" tirsdag formiddage i sin arbejdstid. Danskkundskaberne blev væsentligt forbedret for Ausra og hendes kollegaer - både i deres job og privat.

Jammerbugt Kommune

Øget fokus på IT-færdigheder hjælper ledige i Jammerbugt kommune.

”Vi har lært en masse om Google og dens funktioner; Gmail, kalender, Docs, Sheets, Chrome. Ting som man aldrig har lært, når man er i min alder”, udtaler Charlotte, der var en af kursets 12 kursister, der havde det til fælles, at de alle sammen var +50 år og jobsøgende.

Jobcenter Jammerbugt etablerede sammen med os kurset, der strækkede sig over en uge. Forløbet var igangsat for at imødekomme arbejdsgivernes efterspørgsel på IT-færdigheder.

”Vi på 50+ bliver tit valgt fra pga. vores alder. Nu kan vi tilføje lidt ekstra til cv’et – grundlæggende it-kendskab, som mange arbejdspladser ’forventer’ man har”, fortæller Charlotte, der har været rigtig glad for kurset. En anden kursist, Janne, supplerer: ”Jeg kan bruge mine nye kompetencer i forbindelse med ansøgninger, og nu har jeg et større overblik og en bedre forståelse for, hvordan programmerne bruges og hvordan de taler sammen”, og forsætter: ”Det har været nogle virkelig gode lærere og en god undervisning.”

Hos Jobcenter Jammerbugt kan man også se fordelen i at tilbyde IT-kurser til sine ledige borgere: ”Ved at styrke borgernes IT-færdigheder, giver vi dem nogle ekstra strenge at spille på i forbindelse med deres ansøgninger, og samtidig bliver de mere selvkørende i brugen af fx Jobnet. Det er en win-win situation”, fortæller Merethe Carlsen, der er personlig jobformidler på Jammerbugt Jobcenters særligt indsats for målgruppen 50+. 

Asfaltskolen

Udnyt lavsæsonen til at opkvalificere.

På Asfaltskolen udnytter man de stille vintermåneder til at opkvalificere medarbejdernes kompetencer via uddannelse. Asfaltfirmaet Colas er en af de virksomheder, som har sendt sine medarbejdere til undervisning hos HF&VUC NORD.

Undervisningen foregår som FVU-dansk, FVU-matematik og FVU-Digital, og har til formål at styrke medarbejdernes basale færdigheder inden for dansk, matematik, og IT. 11 medarbejdere deltog på første hold, som strakte sig over et 6 uger langt forløb, inden de igen var klar til at blive sluppet løs på de danske veje.